воскресенье, 20 сентября 2020 г.

Екошкола

Наступила осінь, одна з найкрасивіших пір року. 

Осінь – це різнокольорове листя, грім і блискавки, проливні дощі, по-особливому затишні вечори з ароматним чаєм, початок навчання, та багато інших неймовірних моментів.

З чим найбільше у мене асоціюється осінь? Звісно, що з багатим урожаєм.

Осінь щедра не тільки на смачну картоплю та запашні яблука, я й на корисні, цілющі рослини та плоди. Наші краї ними також не обділені. Якщо ви ще не встигли відвідати Дністровський каньйон, поспішіть, запевняю вас, там є на що подивитись.

 Неймовірно красива природа, ніби намальована пензлем геніального художника.

 Після того, як ви намилуєтесь краєвидами,зверніть увагу на деякі, по-особливому, цікаві рослини.



                 Отож, топ наших корисних рослин відкриває шипшина. ЇЇ можна зустріти на крутих скелях, яскраві червоні плоди ще здалеку ваблять очі мандрівникам.

Лікарі кажуть що шипшина прекрасно зміцнить ваш імунітет. Шипшина дуже популярна рослина у народній медицині. Плоди шипшини традиційно використовувались для лікування найрізноманітніших захворювань.

 У народі цю рослину ще називають "дика троянда", оскільки чагарник на вигляд (стеблами і листям) дещо схожий на декоративну троянду.

 ЇЇ плоди бувають різні за розміром, формою і кольором. Найчастіше це ягідки помаранчевого або яскраво-червоного забарвлення. На смак вони трохи терпкі й кислі, однак саме ягідки становлять особливий інтерес, адже їхній склад просто вражає корисним різноманіттям.

Шипшина - чемпіон за вмістом вітамінів А і С. Вона містить вітаміни групи В та вітамін РР. У ній знайдені вітаміни Е і К. Насіння містить ефірні олії та слабкі жирні кислоти. Її часто використовують для боротьби із застудними захворюваннями й інфекціями. Вона є чудовим засобом для профілактики авітамінозів як у дітей, так і у дорослих. Загалом шипшина має широкий спектр лікувальних властивостей.



Наступна корисна рослина – терен – досить прославлений чагарник: саме з колючого терну було зроблено вінок для Ісуса, він став символом любові у популярному романі «Співаючі в тернині», а народні цілителі здавна знають терен як чудову лікарську рослину, ягоди, листя, квіти, гілля та коріння якої мають потужні корисні властивості. Небагато хто знає, що терен – давній предок сливи звичайної. У народі його іноді називають сливою колючою, цаповою ягодою, або чорною колючкою.

Зустрічається він переважно на узліссях і в невеликих ярах. Родить темно-сині ягоди із зеленою соковитою і терпкою на смак м’якоттю. Плоди терну вживають у їжу свіжими, після перших заморозків, коли ягоди стають солодкими та менш терпкими. Як цінний продукт терен використовують у переробці для виробництва настоянок, повидла, сиропів, соків, компотів, які відрізняються характерним сливовим ароматом і пікантним смаком.

У давнину терен бочками мочили на зиму: трохи солі, цукру і побільше листя смородини, малини та вишні. Під час мочіння ягоди терну лопалися, насичуючи своїм соком та терпкістю розсіл. Хоча в цьому випадку не плоди були улюбленими ласощами, а саме розсіл, який пили всю зиму, додаючи в нього мед або цукор.

Усі частини рослини (коріння, гілля, листя, квіти, плоди) мають корисні та лікувальні властивості й здатні замінити багато ліків. У народній медицині квіти використовують як засіб, що поліпшує обмін речовин. Відвари з коріння рослини застосовують для лікування захворювань зубів. Напої з плодів терну мають лікувально-дієтичні властивості при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.


           Глід. Не менш корисна рослина.

У фармакології використовують квітки й листя глоду, але частіше — плоди.

Плоди глоду кулеподібні; їхня форма нагадує яблуко. Тверді, мають зморшкувату поверхню. Зверху на них розташовані п'ять чашолистків. Всередині плід має 1–5 світло-жовтих кісточок. На колір — жовтогарячі або темно-червоні, чи навіть темно-бурі. На смак глід солодкий, в'язкий.

Для лікування і профілактики хвороб призначають відвар, екстракт чи настойку плодів глоду.

Плоди вживають не лише як самостійний фітозасіб, а й застосовують для приготування трав’яних зборів.

Плоди глоду збирають у серпні-вересні, до приморозків. Це період найкращого достигання ягід, коли вони містять у складі максимальну концентрацію корисних речовин.

 


Отож, завдання для вас – як ви могли здогадатись після прочитаного  - зібрати плоди  корисних рослини.

Назбирати перераховані ягоди, висушити та насолоджуватись власноруч приготованим чаєм. Найкраще  сушити в електросушці, після висихання скласти в банку, закрити кришкою.

Якщо нема електросушки розкласти в добре провітрюваному, притіненому місці, кожен день перемішувати.  Після того як ягоди  висохнуть -  скласти в банку.

Як готувати чай?  Найкраще в термосі. Ложку сушеної шипшини, перемішати з ложкою глоду, та терену, засипати в термос та залити окропом. Дати чаю настоятись 6 годин.

Смачний, цілющий чай готовий! Вживати по 200 грамів за півгодини до їжі.

                            


 Завдання з трудового навчання для учнів гімназії 1-5 класів. В компанії батьків прогулятись схилами річки Дністра, назбирати лікарських плодів, висушити та заварити цілющий чай. Зробити кілька фотографій, скинути на вайбер 0962637809.

Талант росте і розвивається у праці

                Кожен з нас має свої хобі та вподобання.                 Комусь вдається краще малювати, комусь- писати вірші, а в когось та...